Motosikletle Uzun Yola Çıkmadan Yapılması Gerekenler

Motosiklet kullanıcıları, sık sık gerek gezmek gerekse de zorunlu seyahatler için uzun yola çıkar. Unutulmaz bir yolculuk hissi yaşamanın yanı sıra aynı zamanda sorunsuz ve güvenli bir yolculuk için deneyim kazanmak gerekir. Motosiklet uzun yol deneyimi için oldukça ideal bir ulaşım aracıdır. Tam da bu noktada motosiklet ile şehir içi ya da şehirler arası yapılan yolculuklarda dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar vardır. Siz de kesintisiz bir yolculuğun keyfini yaşamak için motosiklet ile uzun yola çıkmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri yazının devamında öğrenebilirsiniz.

Motosiklet Uzun Yol Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Motosiklet uzun yol bakımı, öncelikle motorun su, fren ve yağ kontrolünün yapılmasından geçer. Motosiklet, bütün yolculuk boyunca kullanıcıların en yakın arkadaşı olduğu için gereken tüm prosedürler uygulanmadan yola çıkmak doğru olmaz. Sürücülerin yarı yolda kalmaması ve varış noktasına güvenle ulaşabilmesi için ilk etapta yakıt miktarı kontrol edilmelidir. Bu aynı zamanda zamandan tasarruf etmeye de yardımcı olur. Yolculuk öncesinde motor yağının seviyesine, lastiklerin aşınma durumuna ve akü sağlığına mutlaka bakılmalıdır.

Bu tarz uzun yolculuklarda görüş açısının iyi olması için, far ve sinyallerin doğru çalışması oldukça önemlidir. Aynı zamanda, lambaların her an kullanılabilir durumda olması gerekir. Motosiklet uzun yol ekipmanları da dikkatle seçilmelidir. Motosiklet uzun yol malzemeleri seçilirken estetik görüntüden ziyade kullanım kolaylığı ön planda tutulmalıdır. 

Motosiklet Zincir Kontrolü ve Bakımı

Motosiklet zinciri, motosikletlerin en önemli parçalarından biridir. Bu nedenle bakımının oldukça dikkatli ve detaylı yapılması gerekir. Sürüşün yapıldığı yol koşullarına göre genellikle 1000 ila 1500 km arasında zincirin temizliğini yapmak doğru olur. Zincir için özel olarak üretilen sprey ve fırça yardımıyla, periyodik olarak kolayca zincir temizliği ve bakımı yapmak mümkündür.

Motosiklet Aküsü Kontrolü ve Bakımı

Motosiklet aküleri, kendi aralarında sulu ve kuru akü olmak üzere ikiye ayrılır. Sulu akülerin bakımı esnasında, özellikle su odacıklarının seviye kontrolünün yapılması gerekir. Bunun yanı sıra elektrolit seviyesinin de düzenli olarak kontrollerinin sağlanması, uzun yolculuğa çıkacak sürücüler için büyük önem taşır. 

Kuru akülerde özellikle kutup başlarının metalden üretilmesinden kaynaklı olarak oksitlenmelerin olması mümkündür. Bu nedenle, sürtünmeyi azaltmak amacıyla düzenli olarak metal başlıkların temizlenmesi gerekir. Motosiklet akü bakımı ve akü çeşitleri ile ilgili pek çok bilgiye “Motosiklet akü bakımı nasıl yapılır” konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Motosiklet Lastik Kontrolü ve Bakımı

Uzun yol için motor kontrolü yapılırken ilk etapta kontrol edilmesi gereken parçalardan biri de lastiklerdir. Her motosiklet kullanıcısının, yola çıkmadan kısa bir süre önce, lastiklerde aşınma, çatlak, deforme ya da aşırı sertleşme olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Lastiklerin, uzun yolculuklarda sorunsuz kullanılabilmesi için imal tarihinin tercihen yakın olmasına dikkat edilir.

Buji Kontrolü

Buji, içten yanmalı olarak bilinen motorlarda, hava-yakıt karışımını ateşleyen parçalardan biri olarak bilinir. Bu nedenle buji bakımı ve kontrolü yapılırken, tırnak aralığının ideal konumda olmasına dikkat etmek gerekir. Bunun yanında, yağ birikintisinin ve çatlakların olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

Fren Hidroliği Kontrolü 

Motosiklet fren hidroliği kontrolü yapılırken, yağın içerisindeki su oranı kontrol edilmelidir. Su ve hava ile etkileşime geçen hidrolik yağlar, zamanla işlevini kaybeder.

Kask Bakımı ve Temizliği

Kasklar, her yolculukta mutlaka kullanılması gereken ekipmanlar oldukları için zaman içerisinde pek çok kez kirlenir ve yıpranır. Bu nedenle özellikle uzun yolculuğa çıkılacağı zaman, mevcut kaskın yenisi ile değiştirilmesi tavsiye edilir. Fakat kaskından memnun olanlar belirli yollarla kasklarını kolayca temizleyebilir ve bu şekilde kullanmaya devam edebilir. 

Başlangıçta kaskın astarlarının çıkartılıp yıkanması, ardından dış bağlantıların ve vizörün, kimyasal içermeyen temiz içerikli deterjanlar ile temizlenmesi mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, parçaların tekrar birleştirilip sorunsuz kullanılabilmesi için öncelikle kurumasını beklemek gerektiğidir. Sonrasında parçalar doğru şekilde tekrar birleştirilerek rahatça kullanılabilir. Bu konuda daha detaylı bir bilgiye ulaşmak için motosiklet kask bakımı sayfamızı inceleyebilir ve aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz

Uzun Yolda Güvenli Sürüş Nasıl Olmalıdır?

Uzun yola çıkarken güvenli bir sürüş deneyimi için özellikle, hız sınırı, yeterli tecrübe, yeterli uyku ve hava koşulları gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. Güvenli sürüş için hız kurallarına uymak gerekir. Bu olası kazaların önüne geçmeye de yardımcı olur. Aynı zamanda bir motosiklet sürücüsünün, uzun yolda güvenli bir şekilde motor kullanabilmesi için hareket kabiliyetini kısıtlayan manevralar yapmaması gerekir. Sürücülerin, güvenli sürüş teknikleri eğitimi alarak bu tarz konularda deneyim sahibi olmaları, uzun yolculuklarda sorun yaşamamaları için oldukça önemlidir.

Gece Uzun Yolda Karşımıza Çıkabilecek Tehlikeler Nelerdir?

Trafik kazalarının en sık yaşandığı saatler genellikle gece saatleridir. Bunun en büyük nedeni ise genellikle motorla uzun yol yapılırken, uykusuzluk, dikkatsizlik, alkol kullanımı gibi durumların çok sık yaşanmasıdır. Motosiklet gece yolculuğu, karanlıktan ötürü yol kusurları fark edilmediği için oldukça tehlikeli olabilir. İstenmeyen kazaların yaşanmasına neden olabilecek bu durumun yanı sıra uzun yol koşullarının getirdiği yorgunluktan dolayı yol boyunca parlayan ışıklar da dikkat dağıtır. Bu gibi durumlara karşı sürücülerin güvenlikleri için belirli aralıklarla mola vermesi oldukça önemlidir. 

Kışın Motosikletle Uzun Yola Çıkarken Nelere Dikkat Edilmektedir?

Kışın motorla uzun yol yapılırken, ekipman seçimine, hava durumuna, kıyafet seçimine ve yeterli gıda olup olmadığına dikkat etmek gerekir. İlk başta, yeni alınan ve test edilmemiş ekipmanların test edilmesi çok önemlidir. Ek olarak, hava durumu da sürekli olarak kontrol edilmelidir. Zira kışın hava durumu sürekli olarak değişiklik gösterir. Yağmurlu veya karlı havalarda hem vücut sıcaklığını koruyabilmek hem de güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmek için doğru kıyafetlerin yanı sıra, motosiklet uzun yol ayaklığı ve motosiklet uzun yol selesi de yolculuk sırasında seyahat konforuna katkı sağlar. Motosiklet uzun yol gereçleri yolculuğun süresi ve rotaya göre değişkenlik gösterir. 

Motosiklet uzun yol hazırlığı yapılırken, en az kıyafet seçimi kadar önemli olan bir diğer nokta da yeterli gıda stoğu yapmaktır. Zorlu hava koşullarında herhangi bir arıza veya kaza yaşanması durumunda gıda bulmak ve yeterli beslenmek mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olabilmek için yeterli gıda stoğu yapmaya özen gösterilmelidir. 

Uzun Yol İçin En Uygun Motosiklet

Birbirinden farklı pek çok motosiklet türü vardır. Bunlar, uzun yolculuklar ya da kısa yolculuklar için özel olarak üretilir. Özellikle uzun yolculuklarda kullanmaya uygun olan bazı motosiklet modelleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kawasaki Versys
  • Joymax Z+ 250
  • Triumph Tiger 800
  • Suzuki V-Strom
  • JET X 125
  • BMW F800 GS
  • SYMPHONY ST 200i
  • Kawasaki KLR650
  • Jet 14 200i ABS
  • Yamaha XT1200Z Super Tenere
  • Ducati Multistrada 1200 Enduro
  • FIDDLE III 125i
  • X’PRO 125i

Motosiklet Sürerken Dinlenebilecek Şarkılar

Güvenli bir sürüş deneyiminin yanında aynı zamanda sizi çok farklı diyarlarda hissettirebilecek rahatlatıcı, harekete geçirici müzikler dinlemek, yol boyunca sıkılmamanızı ve yolculuğun daha eğlenceli geçmesini sağlar. Sizler için yolculuğu daha heyecanlı hale getirecek bazı şarkılar şunlardır:

  • The Cranberries- Just My Imagination
  • Iman- You Will Never Know
  • Muse- Newborn
  • Simply Red- Sunrise
  • Gun’s N’ Roses- Knockin on Heaven’s Door

Motosiklet ile Uzun Yol Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Motosiklet uzun yol hakkında, otoyola girilip girilmediği, gişelerden nasıl geçilebileceği ya da HGS’nin gerekli olup olmadığı gibi pek konu merak edilir. Aşağıda motosiklet ile uzun yol hakkında en merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz. 

Motosiklet Otobana Girer mi?

Sigortalı, plakalı ve muayenesi düzenli olarak yapılmış 100cc motosikletlerin tümü; anayollara, otoyollara ve karayollarının tümüne girebilir. Ayrıca bu motorların Karayolları Trafik Yönetmeliğinin kurallarına da uyması gerekir.

Scooter Köprüden Geçer mi?

Değişen hava koşulları nedeniyle genellikle 50cc Scooter tarzı motorların köprülerden geçerken denge sağlayabilmesi oldukça zordur. Bu nedenle Scooter motorla 50 km hızı geçmek ve otoyola çıkmak kanunen yasaktır. 

Motosiklet Otoban ve Otoyollarda Hız Limiti Kaç Km/H?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kurallara göre, motosikletlerin otoban ve otoyollarda ortalama hız limiti, 80 ila 100 km arasındadır. 

Gişelerden Nasıl Geçilir?

Motosiklet ile gişelerden geçmek için öncelikle normal araçlarda olduğu gibi belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Bu da yıldan yıla değişen bir miktar olur. 

Motosiklete HGS Gerekli Mi?

Motosikletlerde de normal araçlarda olduğu gibi HGS gereklidir. Motosikletler genellikle 6. Sınıf araç kategorisinde HGS’ ye abone olma hakkına sahiptir. Ayrıca sürücülerin, kullandıkları araçların sınıfına göre HGS etiketi kullanmaları gerekir. 

Motorsiklet Kaçıncı Sınıfa Girer?

Motosikletler, 6. Sınıf araç kategorisine dahil olan araçlardır. 

Motosiklet HGS Kartı Nereye Takılır?

Motosiklet HGS kartı, doğru şekilde okunabilecek bir yere takılmalıdır. Kartın okunmaması durumunda kaçak geçiş olarak sisteme yansıma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle genellikle boyuna takılması uygundur. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

One Reply to “Motosikletle Uzun Yola Çıkmadan Yapılması Gerekenler”

  1. Pingback: Motosiklet Aksesuarları Nelerdir? - Artı Grup

yoruma kapalı

Üst
Scan the code