Motosiklet Periyodik Bakımı Yaptırmak İçin 5 Önemli Neden Nedir?

Motosiklet Periyodik Bakımı Yaptırmak İçin 5 Önemli Neden Nedir?

Motosiklet periyodik bakımı, bir motosikletin performansını, güvenliğini ve ömrünü optimize etmek amacıyla belirli zaman aralıklarında gerçekleştirilen önemli bir hizmettir. Bu hizmet, motor yağından frenlere, lastiklerden elektrik sistemlerine kadar motosikletin birçok kritik parçasını kapsar. Periyodik bakımın önemi genellikle göz ardı edilir ancak düzenli bakımın yapılmaması sürüş güvenliğinizi olumsuz etkileyebilir ve potansiyel olarak ciddi ve masraflı onarımların gerekliliğine yol açabilir.

Motosiklet Periyodik Bakımı

Bu noktada motosiklet sahibinin sorumluluğu satın almayla başlayarak düzenli periyodik bakımın gerekliliğini anlamak ve gerçekleştirmekle devam eder. Motosikletlerin periyodik bakımına yönelik 5 önemli neden hakkında hazırladığımız yazıya göz atarak size uygun yöntemler hakkında bilgi alabilir ve doğru bakımları yaparak aracınızı daha uzun yıllar kullanabilirsiniz. 

 

1- Yakıt Verimliliği 

Motosikletin periyodik bakımı, daha iyi yakıt verimliliği elde etmek için önemlidir. Zamanında ve doğru bir şekilde yapılan filtre temizliği, yağ değişimi ve yeterli lastik basıncı, yakıt verimliliğinin sağlanmasına katkıda bulunur. Motosiklet içerisinde bulunan hareketli parçalar düzenli yağ değişimi gereksinimini arttırır. Fakat verimli yakıt kullanımı sağlandığı sürece yağ değişimi de sadece uzun kilometreler sonucunda ihtiyaç haline gelir. 

2- Sürüş Güvenliği

Sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi için motosikletlerin hayati bileşenlerinin doğru şekilde çalışması oldukça önemlidir. Bakımı doğru bir şekilde yapılan motosikletler, kullanım aşamasında sürücünün de güvende olmasını sağlar. Bu sayede uzun süreli yolculukların sorunsuz bir şekilde tamamlanması sağlanır. Sürüş güvenliği ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için motosiklet güvenli sürüş teknikleri konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

3- Parçaların Uzun Ömrü

Motosikletin periyodik bakımı, parçaların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Motosikletlerde de her araçta olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranma ve aşınmalar meydana gelir. Fakat doğru koruma ve motosiklet periyodik bakımı uygulandığında yıpranma süreci oldukça yavaş ilerler. Özellikle de motor yağının belirli aralıklarla değiştirilmesi, motorda meydana gelebilecek takılma ve aşınmaların minimuma inmesini sağlar. Ayrıca metal koruma ve temizleme ürünleri kullanmak parçaları korozyona karşı korur.

4- Daha İyi İkinci El Değeri

Motosikletin periyodik bakımı, daha iyi ikinci el değeri elde etmek için önemlidir. Motosiklet periyodik bakımı özenle yapılan araçlar her zaman daha çok dikkat çeken ve tercih edilen araçlardır. İkinci el motosiklet alırken nelere dikkat edilmeli konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

5- Garanti Geçerliliği

Motosikletin periyodik bakımı, garanti geçerliliği açısından da önemlidir. Bütün motosiklet modelleri, satın alındıktan sonraki belli bir süre garanti kapsamında olur. Dolayısıyla motosiklet periyodik bakımı yapmak için en uzun garanti kapsamını seçmekte fayda vardır. Bu sayede düzenli bir bakım rutini oluşturmak ve buna göre hareket etmek mümkündür. 

Motosiklet Periyodik Bakımı Nasıl Yapılır?

Motosiklet periyodik bakımı, belirli bir süre ya da kilometre sonunda gerçekleştirilen bir dizi kontrol ve hizmeti içerir. Motor yağı ve yağ filtresi değişimi, motosikletin en temel bakım ihtiyaçlarından birisidir. Bu genellikle her 3.000-4.000 kilometrede veya altı ayda bir gerçekleştirilir.

Hava filtresi de önemlidir, çünkü motorun temiz hava almasını sağlar ve motora zararlı parçacıkların girmesini önler. Bakımın bir diğer önemli parçası ise frenlerin kontrolüdür. Frenlerin düzgün çalıştığından ve yeterli fren sıvısı olduğundan emin olunmalıdır. 

Lastiklerin uygun basınçta olduğundan ve aşınma veya hasar belirtisi olmadığından emin olunması da oldukça önemlidir. Bu kapsamda lastiklerin dönme dengesi ve hizalaması da kontrol edilmelidir.

Elektrik sistemi de bakım sürecinin bir parçasıdır. Farlar, sinyaller ve diğer elektrikli parçaların düzgün çalıştığını teyit etmek gerekir. Ayrıca akünün durumu da kontrol edilerek kabloların hasarsız olup olmadığına bakılmalıdır.

Motosikletin sıvı seviyeleri – soğutma sıvısı, fren sıvısı ve diğer gerekli sıvılar – düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiği gibi doldurulmalıdır. Son olarak, genel kontroller yapılmalıdır. Tüm cıvataların sıkı olduğundan, tüm hareketli parçaların (zincir, süspansiyonlar vb.) düzgün çalıştığından ve herhangi bir sızıntı olmadığından emin olunmalıdır.

Motosiklet Periyodik Bakımı Neleri Kapsar?

Motosiklet periyodik bakımı, motor yağı ve yağ filtresinin düzenli olarak değiştirilmesi, hava filtresinin kontrol ve temizlenmesi, frenlerin ve lastiklerin durumunun kontrol edilmesi, elektrik sistemlerinin ve temel sıvı seviyelerinin gözden geçirilmesi gibi işlemleri içerir. Özellikle motosiklet yağ seçimi, bakım aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Çünkü motor yağı değişimi yapılırken aynı zamanda yağ filtresinin değiştirilmesi/yenilenmesi gerekir. Motosiklet yağı değişimi motosikletin kullanım durumuna bağlı olarak yılda 2-3 kez yapılabilir. Bu bakım sürecinin bir profesyonel tarafından yapılması ve  motosikletin kullanım kılavuzunda belirtilen önerilere uyulması oldukça önemlidir.

Hangi Parçaların Motosiklet Periyodik Bakımında Kontrol Edilmesi Gerekir? 

Motosiklet periyodik bakımı esnasında, aracın hayati parçaları olarak bilinen karbüratör, ön ve arka fren sistemi, triger kayışı, lambalar, şanzıman yağı ve gidon özellikle kontrol edilmelidir. Yine özellikle motosiklet yağı değişimi de düzenli olarak yapılmalı ve motosiklet yağ filtresi kontrol edilmelidir.     

Sürüş koşullarına bağlı olarak yıpranabilen fren balatası, bakım esnasında dikkatle incelenmesi gereken parçalardan biridir. Bu bakım rutini hem kullanıcıların hem de motosikletin güvenliğini arttırır. Bundan dolayı her sürüşten önce fren balataları ve amortisör yağı gibi motosiklet bileşenleri kontrol edilmelidir. 

Motosiklet Periyodik Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Motosiklet kullanıcıları tarafından sık sık merak edilen motosiklet bakımı kaç km’de yapılır sorusuna verilebilecek cevap, motosikletin kullanım alanına göre değişir. Ortalama 1000 km’den sonra hemen hemen her motosiklet bakıma ihtiyaç duyar. Yıllık bakımların yanı sıra ara bakımlar da yapılarak motosikletin sorunsuz çalışması sağlanır. 

Motosiklet Periyodik Bakımın Fiyatları Nedir?

Motosiklet periyodik bakım fiyatları genellikle motosikletin tipine, modeline, kullanımına ve bakımın yapılacağı servise bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu maliyetler, belirli bakım hizmetlerinin ne sıklıkta yapılması gerektiğine ve hangi parçaların değiştirilmesi gerektiğine bağlıdır.

Örneğin, daha basit bir bakım süreci genellikle motor yağı ve yağ filtresi değişimini, genel temizlik ve kontrolü içerir. Bu tür bir bakım genellikle daha ucuzdur. Çünkü daha az malzeme ve daha az işçilik gerektirir.

Öte yandan daha kapsamlı bir motosiklet periyodik bakım süreci, buji değişimi, hava filtresi değişimi, fren balataları değişimi ve diğer daha derinlemesine kontrolleri içerir. Bu tür bir bakım genellikle daha maliyetlidir. 

Motosiklet Periyodik Bakımının İhmalinin Sonuçları Nelerdir?

Periyodik bakım yapılmazsa ne olur ya da periyodik bakım zorunlu mu sorularının cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Motosiklet periyodik bakımı yapılırken garanti kılavuzunu dikkate alarak hareket etmek gerekir. Tanıtma kılavuzu yönetmeliği kararları kapsamında periyodik bakımların yapılması zorunludur. Periyodik bakımların yerine getirilmemesi durumunda aktif trafik esnasında bazı yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir. Servis bakımlarının bu anlamda oldukça büyük bir öneme sahip olduğu söylenebilir.

2 Replies to “Motosiklet Periyodik Bakımı Yaptırmak İçin 5 Önemli Neden Nedir?”

  1. Pingback: Motosiklet Hava Filtresi Nedir ve Neden Önemlidir? - Artı Grup

  2. Pingback: Motosiklet Bakımı İçin 8 İpucu Nedir? - Artı Grup

yoruma kapalı

Üst
Scan the code