Motosiklet koruyucu ekipmanları, motosiklet sürücüsünün güvenliğini ve vücut bütünlüğünü korumak için kullanılan ekipmanlardır. Bu ekipmanlar, olası kazalarda vücut yaralanmalarını en aza indirmek ve sürücüyü dış etkenlerden korumak amacıyla tasarlanmıştır. Motosiklet koruma ekipmanları hakkında detaylı bilgi almak ve size en uygun ekipmanları satın alırken fikir sahibi olmak için hazırladığımız yazıya göz atabilirsiniz.
Motosiklet Koruyucu Ekipmanları Nelerdir ve Neden Önemlidir?
Motosiklet koruyucu ekipmanları, motosiklet kullanırken potansiyel kazalarda vücudu korumak ve yaralanmaları en aza indirmek için tasarlanan ekipmanlardır. Hayati riskleri azaltan ve kullanıcıları kazalara karşı koruyan motosiklet koruyucu ekipman isimleri kask, mont, dizlik, dirseklik, ayakkabı, sırt korumaları ve eldiven şeklinde sıralanabilir. Motosiklet koruma kıyafetleri, motosiklet üzerinde oluşabilecek çarpma, düşme, savrulma ya da kayma gibi risklere karşı sürücüyü maksimum düzeyde korumaya yönelik tasarlanır. Genel olarak bakıldığında motosiklet koruma ekipmanları arasında en sık kullanılan motosiklet kıyafeti olan mont ve kasklar, en çok hasar alınabilecek baş ve gövde kısmını korur.
Genel olarak motosiklet koruma ekipmanları şu şekilde sıralanabilir:
- Motosiklet kaskı,
- Motosiklet montu,
- Motosiklet pantolonu,
- Motosiklet ayakkabısı,
- Motosiklet eldiveni,
- Sırt korumaları,
- Boyunluk,
- Vücut koruması (Body armor),
- Dizlik ve dirseklik.
Motosiklet Kaskı
Motosiklet kaskı, olası kazalarda oluşabilecek hayati riskleri büyük oranda ortadan kaldırabilmek için tasarlanan, baş ve boyun bölgesini koruyan ekipmandır. Motosiklet sürücüleri tarafından kullanılması zorunlu olan kasklar, Avrupa güvenlik standardı olarak bilinen ECE-2206‘e göre tasarlanmalıdır. Kasklar, tam kapalı, yarım kask ve çeneliksiz kask şeklinde farklı modellere ayrılır. Trafik kurallarına aykırı şekilde kask takan ya da hiç takmayan kullanıcılar için belirlenen idari para cezası 2024 yılında 690 TL’ dir.
Motosiklet Montu
Motosiklet montu, motosiklet sürücülerinin ve yolcularının sürüş esnasında giydikleri sırt bel ve göğüs kısmını korumaya yarayan kıyafetlerden biridir. Motosiklet montunu olası kazalarda yaralanmaları önlemek için mevsim fark etmeksizin kullanmak gerekir. Güvenli ve sorunsuz her motosiklet montunda ya da motosiklet koruma yeleğinde CE onayı yer almalıdır. Montların genel olarak tasarımı göz önünde bulundurulduğunda yanmaz, yırtılmaz, nefes alabilir, su/rüzgâr geçirmez ve sürtünmeye karşı dirençli bir yapıda olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, gece sürüşlerinde sürücülerin reflektif kıyafet giymesi gerektiğidir.
Motosiklet Pantolonu
Motosiklet pantolonu, motosiklet sürücüleri ve yolcuları için tasarlanmış koruyucu giyim ekipmanıdır. Motosiklet bacak koruma ekipmanı olarak kullanılan pantolonlar, kaza durumlarında yaşanabilecek sürtünme ve yaralanmalara karşı etkin koruma sağlar. Farklı motosiklet modelleri için pek çok çeşit pantolon türüne rastlamak mümkündür.
Motosiklet Ayakkabısı
Motosiklet ayakkabısı, motosiklet sürücülerinin ve yolcularının sürüş esnasında giydikleri özel olarak tasarlanmış ayakkabı türüdür. Motosiklet ayak bilek koruma işlevi gören motosiklet ayakkabısı, ayak bağ ve kemiklerini korumak amacıyla tasarlanan ekipmanlardan biridir. Özellikle uzun yolculuklarda yaşanabilecek ciddi sakatlıkların önüne geçmeye yarayan bu ekipman, aynı zamanda olumsuz hava koşullarından korunmak için de oldukça etkilidir.
Motosiklet Eldiveni
Motosiklet eldiveni, motosiklet sürücüleri ve yolcularının ellerini korumak ve sürüş esnasında daha iyi kontrol sağlamak amacıyla giydikleri özel tasarlanmış el giyim ekipmanıdır. Motosiklet kazalarında yaşanabilecek sürtünme, soyulma durumlarında oluşabilecek şiddetli kanamaların önüne geçen el koruma motosiklet ekipmanı olan eldivenler, ciddi deformasyonların önüne geçer. Aynı zamanda yaz ve kış aylarında hem aşırı sıcaklardan hem de aşırı soğuklardan korunmak için de kullanılır.
Sırt Korumaları
Sırt korumaları, motosiklet sürücüleri ve yolcularının sırt bölgelerini darbelere, çarpmalara ve olası kazalara karşı korumak amacıyla kullanılan özel tasarlanmış koruyucu ekipmanlardır. Motosiklet sırt korumaları, üst düzey bir koruma performansı sağlayarak sürücülerde oluşabilecek sırt, omurga ve bel hasarlarının önüne geçer. Çarpışma durumlarında bir nevi hava yastığı rolüne giren motosiklet bel koruma ekipmanları, darbeleri emer.
Boyunluk
Boyunluk, kazalarda ve zorlu hava koşullarında boyun kısmında üstün koruma sağlayan bir ekipmandır. Motosiklet boyunluk koruma ekipmanları çeşitli renk ve desenlerde tercih edilerek sıradan bir ekipman olmaktan çıkar.
Vücut Koruması (Body Armor)
Body Armor, tam vücut koruması sağlayan oldukça kapsamlı bir ekipmandır. Alınabilecek her türlü darbeye karşı dayanıklı olan bu ekipmanlar, CE onaylı olmalıdır. Onaylı korumalık sistemi bulunan hemen hemen bütün body armorlar aşınma direncine de sahiptir.
Dizlik ve Dirseklik
Dizlikler, düşme ya da savrulma anında dizlerde oluşabilecek yaralanmaların önüne geçer. Motosiklet diz koruma görevi gören bu ekipmanlar aynı zamanda diz kapağında yaşanabilecek kırılmaları da önler. Motosiklet dirsek koruma ekipmanları da yine aynı şekilde dirseklerin uzun süre korunmasını sağlar. Motosiklet dizlik koruma ekipmanları olası kaza anlarında ekstra koruma sağlayarak kalıcı hasarlar yaşanmasının önüne geçer.
Motosiklet Koruyucu Ekipmanları Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Motosiklet koruyucu ekipmanları satın alırken ekipmanın motosiklete olan uyumluluğuna, kalitesine, dayanıklılığına ve kullanım amacına dikkat edilmesi gerekir. Bunlar doğru ekipmanların seçilmesi ve uzun süre sorunsuz kullanılabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Motosiklet Ekipmanlarının Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Motosiklet ekipmanlarının bakımı ve temizliği aşamasında her parçaya ayrı bir rutin uygulamakta fayda vardır. Örneğin kask temizliğinde öncelikli olarak iç pedlerin ve vizörün en az ayda bir kez silinmesi ve havalandırılması gerekir. Mont ve pantolon temizliğinde ise sıradan kıyafet temizliğinin yapılması doğru olmayacağı için temizlik talimatları dikkate alınarak işlem sağlanmalıdır. Bu noktada kuru temizleme hizmetlerinden yardım almak doğru bir tercih olabilir.
Kullanılmış Motosiklet Ekipmanı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kullanılmış, ikinci el ekipman alımında dikkat edilmesi gereken başlıca unsur ekipmanın hasar durumudur. Ciddi hasar almış ekipmanların kullanımı hayati risk oluşturabilir. Aynı zamanda bu ekipmanların gerekli onaylardan geçmiş parçalar olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Konu buraya gelmişken kullanılmış motosiklet alırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili İkinci El Motosiklet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Motosiklet Koruyucu Ekipmanları İle İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
Motosiklet kullanımına ilişkin hazırlanan yasal düzenlemelere göre öncelikli olarak kask takma zorunluluğu vardır. Bu durum hem sürücü hem de artçı (yolcu) için geçerlidir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için “Motosikletlerde Kask Takma Zorunluluğu” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.
Aynı zamanda motosiklet montu ve pantolonu konusunda da önemli düzenlemeler mevcuttur. Örneğin gece saatlerinde yapılan seyahatlerde fosforlu yelek ya da mont giyilmesi sürücüler açısından zorunludur.
Türkiye’deki Motosiklet Ekipmanı Yasa ve Düzenlemeleri
Türkiye çapında, motosiklet ekipmanı kullanımına dair çıkarılan yasa ve düzenlemeler ışığında, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150. maddesi, sürücü ve yolcuların koruyucu ekipmanlarını kullanmalarını zorunlu kılar. Bu yönetmeliğe göre üç tekerlekli yük motosikletleri dışında kalan elektrikli bisikletler, motorlu bisikletler ve motosikletlerde, sürücülerin koruyucu başlık ve gözlüklerini, yolcuların da koruyucu başlıklarını kullanmaları gerekir.
Yurtdışı Seyahatlerde Motosiklet Ekipmanı Kuralları
Yurt dışına yapılan seyahatlerde öncelikli olarak uluslararası sürücü belgesi bulundurmak şarttır. Yaklaşık 200 ülkede kullanılan bu belge Turing ve Otomobil Kurumu aracılığıyla edinilebilir. Bu noktada ekipmanların yeterliliği de kontrol edilir.
Motosiklet Koruyucu Ekipmanlarının Sürüş Performansına Etkisi
Motosiklet koruyucu ekipmanları, her şeyden önce, sürücülerin kendilerini daha rahat ve güvende hissetmelerini sağlar. Bu, sürücünün çeşitli endişelerini azaltarak sürüş becerilerini daha etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olur. Ayrıca, koruyucu ekipmanlar, sürücüyü soğuk, rüzgar ve yağmur gibi olumsuz hava koşullarına karşı korur. Böylece sürücü konsantrasyonunu yolda tutar. Özellikle kasklar, rüzgarın oluşturduğu gürültüyü azaltarak sürücünün dikkatinin daha az dağılmasını sağlar. Ayrıca motosiklet sürücülerinin uzun süreli motor kullanımından kaynaklı olarak yüksek gürültü ve rüzgâra maruz kalmasını önlemek için kulak tıkacı da kullanılabilir. Bu faktörlerin tümü, sürüş performansını olumlu yönde etkiler.
Motosiklet koruyucu ekipmanlarını kullanmanın yanında sürücülerin trafikte kendilerini koruyabilmeleri için güvenli motosiklet sürüş teknikleri konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için “Motosiklet Güvenli Sürüş Teknikleri” bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
Koruyucu Ekipmanlar Sürüş Hızını Nasıl Etkiler?
Koruyucu ekipmanların sürüş hızına etkileri, kullanılan ekipmanın kalitesine göre değişiklik gösterir. Örneğin rüzgâr geçirmez mont ve pantolonlar sayesinde daha yüksek hız seviyesine ulaşmak mümkündür.
Hangi Hava Koşullarında Hangi Koruyucu Ekipmanları Kullanmalıyım?
Motosiklet ekipmanlarının hemen hemen hepsinde yazlık ve kışlık olmak üzere iki kategoride ürün bulmak mümkündür. Özellikle mont, pantolon, ayakkabı ya da eldiven gibi ekipmanların mevsimlere göre farklı alternatifleri bulunur. Kış aylarında daha kalın yapıda kullanılabilen bu ekipmanlar yaz aylarında da hava almaya müsait ve ince yapılı olacak şekilde tasarlanır.
Rüzgardan korunmak için rüzgâr engelleyici (windstopper) kullanılabilir. Rüzgar engelleyici kumaşlar, genellikle motosiklet montu ya da pantolonunda kullanılarak rüzgârın ve soğuk havanın vücuda direkt ulaşmasını engeller. Motosiklet rüzgâr koruma ekipmanları uzun yolculuklarda sık sık tercih edilir. Kullanım aşamasında nem oluşumu engellenirken vücudun kendi sıcaklığı da korunur. Aynı zamanda soğuktan kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesi açısından oldukça avantajlıdır.