Motosiklet Güvenli Sürüş Teknikleri

Motosiklet Güvenli Sürüş Teknikleri

Yaşadığımız çağda motosikletler ulaşımda kolaylık ve hız sağlayan araçlar olarak ön plana çıkar. Özellikle büyük şehirlerin yoğun trafiğinden kaçınmak için etkili bir yol olarak görülen motosikletlerin, park yeri bulmada ki kolaylığı da tercih edilme nedenleri arasında yer alır. Fakat, otomobil sürerken olduğu gibi motosiklet sürerken de güvenliğinize dikkat etmeniz büyük önem taşır. Sürücülerin trafikte kendilerini koruyabilmeleri için güvenli motosiklet sürüş teknikleri konusunda bilgi sahibi olması hayati öneme sahiptir. Motosiklet sürüş eğitimi sayesinde bu teknikleri öğrenebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız bu yazımızda motosiklet güvenli sürüş teknikleri, trafikte karşılaşabileceğiniz sorunlar ve gerekli önlemler ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz. 

Motosiklet Güvenli Sürüş Teknikleri

 

Trafikte Karşımıza Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir?

Motosiklet kullanımının günden güne yaygınlaştığı bu zamanda, motosiklet sürücülerini bekleyen sorunlar ve tehlikeler de artmaktadır. Motosiklet sürücülerine saygı duymayan ve onları görmezden gelen otomobil sürücüleri bu sorunların gerçekleşme olasılığını arttırmaktadır. Motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının çoğunluğu şehir içi yollarda, ana caddeler ve bağlantı yollarında gerçekleşmektedir. Trafikte karşılaşabileceğiniz sorunlar başlıca şu şekilde sıralanabilir:

  • Hız sınırını aşmak
  • Yeterli tecrübeye sahip olmayan acemi şoförler
  • Kamyon ve ticari araçlar
  • Alkol veya uyuşturucu madde etkisindeki sürücüler
  • Dikkat dağınıklığı
  • Uykusuzluk ve yorgunluk
  • Yola atlayan hayvanlar
  • Dikkatsiz yayalar
  • Motorunuzun kapasitesini zorlayan yük taşımak
  • Gece görüş zorluğu
  • Kötü hava koşulları
  • Kaygan ve ıslak zeminler
  • Ayna kontrollerini ihmal etmek

Güvenli Bir Sürüş İçin Gereken Koruyucu Ekipmanlar Nelerdir?

Kendinizi korumanıza imkân sağlayan ve olası bir kaza anında alacağınız hasarı mümkün olduğunca en aza indirmeye yarayan önlemleri ve koruyucu ekipmanları mutlaka ciddiye almalısınız. Her bilinçli motosiklet sürücüsünün sahip olması gereken koruyucu ekipmanlar mevcuttur. Şimdi gelin bu ekipmanın ne olduğunu inceleyelim. 

Koruyucu ekipmanın en önemli parçalarından birisi kasktır. Kask kaza anında başınızı çarpma durumuna karşı yüzünüzü, beyninizi, başınızdaki kemik ve dokularınızı korur. Darbelerin etkisini azaltarak kazayı hasar almadan atlatmanıza yardımcı olur. Sizin için en doğru motosiklet kaskı seçerken kafa ölçünüz, ayarlanabilme özelliği, marka kalitesi, kullanım amacınız ve cam özelliği göz önünde bulundurmanız gereken hususlardır.

Motosikletinizi sürerken giydiğiniz kıyafetiniz de koruyucu ekipmanınızın bir parçasıdır. Bu nedenle kıyafetlerinizi seçerken dikkat etmeniz gereken kriterler vardır. Öncelikle, korumalı motosiklet montu ve pantolonu tercih etmelisiniz. Motosiklet montlarının materyali mevsim kategorisine göre değiştiği için yazlık, kışlık ve deri olmak üzere üç çeşidi vardır. Renk seçiminiz de oldukça önemlidir. Koyu renklerden kaçınmalı ve uzaktan fark edilebilen neon renkler tercih etmelisiniz. 

Korumalı motosiklet eldivenleri güvenli bir sürüş için tamamlayıcı parçalardandır. Kaza anında ellerinizi sürtünme ve çarpmalara karşı korur. Kışın soğuk havalarda rüzgârın dondurucu etkisine karşı ellerinizin uyuşmasını engeller. Eldiven seçimi yaparken ellerinizin rahat etmesi ve doğru bedeni seçmeniz önemlidir. 

Koruyucu motosiklet çizmesi ayaklarınızdaki kemikleri ve dokuları korur. Ayak bileğinizi burkulmalara ve bükülmelere karşı koruması için çizmenizin yeterli uzunluğa sahip olduğundan emin olmalısınız. Yaz mevsiminin sıcağında ayaklarınızı rahat ettirmek için nefes alan malzemelerden üretilmiş özel çizmeler tercih edebilirsiniz. 

Ve son olarak, aşırı hızdan kaynaklanmayan kazalarda dizlerinizi korumak için dizlik kullanmanız önemle tavsiye edilir. Böbreklerinizin olduğu bölgeyi korumak için bellik ve sırtınıza vuran soğuk ve sıcak havanın etkilerinden kendinizi korumak için de sırtlık kullanmanız sağlığınız ve güvenliğiniz için önem taşır. 

Güvenli Sürüş için Gerekli Önlemler Nelerdir?

Motosiklet sürerken güvenli sürüşü sağlamak için yola dikkatinizin tamamını vermek ve trafiğe kapalı alanda sürüş alıştırmaları yapmanız size yardımcı olacaktır. Fakat ek olarak, güvenli sürüş eğitimi alarak motosiklet ileri sürüş teknikleri konusunda bilgi edinebilirsiniz. Güvenli motosiklet sürüş teknikleri hakkında bilgi sahibi olarak sürüş deneyimi kazanabilirsiniz. 

Hız kurallarını uyulması, takip mesafesinin korunması, şerit aralığının ayarlanması, yol güvenliğinin sağlanması, viraja girerken dengeli girilmesi, fren dozajı ve gidon hakimiyeti güvenli sürüş eğitimiyle yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz alanlardan bazılarıdır. 

Hız Kurallarına Uyulması

Hız kurallarına uymamak ve aşırı hız yapmak hem sürücü hem de yayalar için ciddi sonuçlar doğuran bir eylemdir. Aşırı hız yaptığınız takdirde motosikletin hakimiyetini kaybedebilirsiniz. Gerektiğinden yavaş gitmek de yine kazalara sebep olabildiğinden hız kurallarına uymamanın bir başka örneğidir. Yaya geçitleri, okul ve hastane çevreleri, dar köprüler ve geçitler, kavşaklar ve virajlar özellikle dikkatli olmanız gereken alanlardır. 

Takip Mesafesinin Korunması

Takip mesafesinin korunması önde giden aracın ani fren yapma ihtimaline karşı dikkatli olunması gereken bir konudur. Motosiklet sürücüleri takip mesafesini ayarlarken 2 saniye kuralını hatırlamalıdırlar. Önünüzde seyreden araçla aranızda en az 2 ve çapraz yönlerden gelen araçlarla da en az 1 saniyelik mesafe olmalıdır.  Ayrıca tehlikeli madde taşıyan araçları takip ederken 50 metreden daha yakın mesafeye girmediğinizden emin olmalısınız. 

Şerit Aralığının Ayarlanması

Güvenli motosiklet sürüş teknikleri arasında şerit aralığının iyi ayarlanması da vardır. Trafikte diğer araçların hızının yarattığı rüzgârı hesaba katarak şerit aralığını ayarlamalısınız. Ve unutmayın ki aktif trafikte koşullara göre konumunuzu değiştirmeniz gerekebilir. Bu nedenle sürüş çizgisi anlamına gelen apex takip edilmeli ve diğer araçların sizi görebileceği bir konumda bulunmanız gerekmektedir. 

Yol Güvenliğinin Sağlanması

Güvenli bir motosiklet sürüşü için yol güvenliğini sağlamanız oldukça önemlidir. Hareket halindeyken manevra alanınızı kısıtlamadan rahatça hareket edebilmek ve diğer araçları güvenli bir şekilde sollamak için güvenli alan oluşturmanız gerekmektedir. Yol güvenliğini sağlarken motosikletinizin arka stop lambalarından yararlanabilirsiniz.

Viraja Girerken Dengeli Girilmesi

Güvenli bir sürüş için virajlara girerken hızınızı iyi ayarlamalı ve aşırı hız yapmaktan kaçınmalısınız. Eğer hızınızı ayarlayamazsanız jiroskopik kuvvet gereği motosikletinizin tekerlekleri daha hızlı dönmeye başlar. Bu durum gidonu kontrol etmenizi zorlaştırır ve kazaya sebep verebilir. Virajlarda yavaşlamalı ve viraj boyunca hızınızı korumalısınız.

Fren Dozajı

Motosikletlerde fren yapmaya başladığınız andan itibaren ağırlık ön kısma doğru baskı yapmaya baslar. Bu nedenle ani fren yapmaktan ve freni çok sert sıkmaktan kaçınmalısınız. Fren dozajını ayarlarken önce hafifçe ve daha sonra gitgide sertleşen bir şekilde freni sıkmalısınız. Ayrıca scooter kullanıyorsanız fren manetlerinin gidonda bulunduğunu unutmamalısınız. Fren dozajını ayarlamak için Scooter motor kullanma teknikleri hakkında araştırma yapabilirsiniz.  

Gidon Hakimiyeti

Gidon motosikletin yönünü ayarlamanıza yarar. Bu nedenle gidon sıkı sıkı tutulmamalıdır. Gidonu sıkı tutmak virajları dönerken, fren yaparken ve gazı kontrol ederken zorlanmanıza sebep olabilir. Gidon hakimiyetini sağlamak için doğru oturuş pozisyonu önemlidir çünkü motoru kontrol etmenizi sağlar. Güvenli motosiklet sürüş teknikleri arasında gidon hakimiyeti ve doğru oturuş pozisyonu önemli bir yer tutar.

Motosiklet sürücülerinin trafikte karşılaşabileceği birçok sorun bulunmaktadır. Bu nedenle motosiklet sürücülerinin dikkatlerinin tamamını yola vermeleri gerekir. Üstelik, güvenli sürüş tekniklerini öğrenerek ve çeşitli önlemler alarak bu sorunlardan ve kazalardan kaçınabilirler. Sürüş güvenliğini sağlamak için alınabilecek önlemlerin başında koruyucu ekipmanlar ve güvenli sürüş teknikleri gelmektedir. Sürücüler, güvenli sürüş eğitimi alarak bu teknikleri öğrenebilirler.

Üst
Scan the code