Motosiklet, şehir içi ve şehir dışı ulaşım için pratik ve ekonomik bir seçenektir. Ancak, motosiklet satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Motosiklet sahibi olma kararı aldığınızda, doğru tercihi yapmak önemlidir. “Motosiklet Alırken Bilinmesi Gerekenler” başlıklı bu yazımızda, hem sıfır hem de ikinci el motosiklet alırken dikkat etmeniz gereken önemli konuları ele alacağız.
Sıfır Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ulaşımda taşıt tercihinizi motosikletten yana kullanmaya karar verdikten sonra motosiklet alırken dikkat etmeniz gereken konuları sizler için derledik. Lojistik maliyetini azaltmak adına pek çok üretici firma bazı parçalarını (ön lastik ve/veya gidon) ayırıp yollar. Bu parçalar yetkili bayilerde montajı yapılır. Dolayısıyla motosikletin test edilmesi üretici tarafından maalesef mümkün olmaz. Motosiklet alırken öncelikle gidon ve aynalara bakmalısınız. Aynaların düzgün hareket edip etmediğini kontrol ederek doğru şekilde takılıp takılmadığına emin olun.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu manetlerin kontrol edilmesidir. Tercih edeceğiniz model, telli debriyaj kullanılan bir model ise debriyaj manetini çektiğinizde plakanın ayrılması, bıraktığınızda plakanın geri gitmesi gerekir.
Motoru çalıştırmadan fren manetlerini kontrol edebilirsiniz. Tekerleri döndürüp freni sıktığınızda tekerlerin durup durmadığına bakmalısınız. Son olarak farları, kornayı, ön ve arka sinyalleri kontrol ettikten sonra motosikletinizi teslim alabilirsiniz.
İkinci El Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer ikinci el motosiklet almaya karar verdiyseniz öncelikli olarak ruhsat ve bakım kayıtlarına yetkili servisinden bakmalısınız. Tabii yetkili serviste kayıtları tutuluyorsa…
Diğer dikkat edilmesi gereken husus Tramer kaydıdır. Cep telefonunuzdan sms göndererek kısa sürede motosikletin geçmiş hasar ayrıntılarını görebilirsiniz. Şasi no veya değişen parça bilgisi gibi sorgulamalar için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SMS Sorgulamaları sayfasına göz atabilirsiniz.
Son olarak şasi ve şasiye bağlı elemanları da kontrol etmenizi öneririz.