Motosiklet Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Motosiklet Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Tek ana parçadan meydana gelen motorlu parçalardan olan motosikletler, heyecanın doruğuna ulaşmak isteyen kullanıcıların özellikle tercih ettikleri araçlardır. Motosiklet seçimi kadar motosiklette kullanılacak akünün doğru seçilmesi ve bakımının doğru yapılması da oldukça önemlidir. Periyodik olarak motosiklet aküsü bakımı yapılması motosiklet keyfinizi kesintisiz yaşamanızı sağlar. 

motosiklet aku bakimi

Akü bakımı genellikle markadan markaya veya modele göre değişebilen bir süreçtir. Bu nedenle, motorun satın alındığı firmalar, bakım talimatlarını da mutlaka kullanıcılara sunar. Aşağıda da belirtildiği üzere akü bakımında, dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Sizler de doğru akü bakımı yapmanın yollarını arıyorsanız, aşağıdaki bilgilerden faydalanarak, size en uygun yollarla akü bakımınızı kolayca yapabilirsiniz. 

Akü Nedir? Nasıl Çalışır? 

Motosiklet aküleri, elektrik enerjisini kinetik enerjiye çeviren ve ihtiyaç duyulan alanlarda parçalara elektrik aktarımını sağlayan cihazlara denir. Bununla birlikte motosiklet aküsü, radyo gibi elektrik akımına ihtiyaç duyan çeşitli cihazlara da aktarım yapar. Marş motoruna ilk hareketi sağlamak amacıyla akım işletmesinin yanı sıra, yüksek devirlerde alıcıların hasar görmemesine de yardımcı olur. 

Aküler genellikle yeterli süre şarj edildikten sonra kullanılabilen parçalardır. Akü üzerinde bulunan şarj göstergeleri, yüzdelik olarak şarj miktarını gösterir. Bu da gerektiği anda akünün şarj edilebilmesini sağlayan oldukça önemli bir özelliktir. 

Motosikletlerde Kullanılan Akülerin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Aküler genel anlamda özelliklerine ve içeriklerine göre, kuru, sulu, start-stop, nikel kadminyum, nikel-demir, gümüş çinko ve kurşun-asit olarak ayrılır. Burada önemli olan genellikle kullanıcıların, ihtiyaçlarına göre doğru seçim yapmasıdır. 

Motosiklet kuru akü, su ilavesi gerektirmeyen aküdür. Bu akü modellerine genellikle kapalı tüp akü denir. Ayrıca, pek çok kullanıcı arasında VRLA olarak bilinir. İçerik olarak ikiye ayrılan bu parçalar, JEL ve AGM şeklinde çeşitlenir. Genel anlamda bakıldığında jel akülerin en önemli avantajı, sızdırma ve taşma problemlerinin olmamasıdır. Gaz çıkışı yok denecek kadar azdır. Ayrıca rafta bekleme süresi oldukça uzun olan bu çeşitte, sulu akülere oranla performans seviyesi daha yüksektir. 

Sulu akülerde ise içerik itibari ile %60 saf su bulunur. Bunun yanında kalan %40’lık kısım asitten oluşur ve su seviyesi azaldığında takviye yapmak gerekir. Bu nedenle oldukça detaylı ve özenli bakım gerektiren aküler olarak bilinir. Buradaki en önemli nokta ise su seviyesinin plaka seviyesinin altına düşmemesi gerektiğidir. 

Start-stop akülerde, motor pasif haldeyken bile marş motoru akünün enerji kaybetmesini engeller ve aynı zamanda kazanılan enerji ile de akü şarj olur. Bu modeller, diğer pek çok akü çeşidine göre daha uzun ömürlüdür. 

Motosiklet Akü Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? 

Sulu akü çeşitlerinde ilk etapta saf su odacıklarının seviye kontrolünün düzenli olarak yapılması, gerektiğinden su ilavesinin yapılması ve asitlerin tamamlanması gibi bakım aşamaları vardır. Aynı zamanda sulu akülerde elektrolit seviyesinin de ölçülmesi gerekir. 

Kuru akülerde ise, kutup başlarının metal malzemelerden üretilmesi nedeniyle oluşabilecek oksitlenme durumlarına karşı temiz olması ve şarjının düzenli olarak bakım göstergesi aracılığı ile kontrol edilmesi gerekir.

Akü Bakımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akü bakımı yapılırken ani sıcaklık patlamaları, zehirli gazların salgılanması, yanıcı maddelerden uzak olması gibi belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Akü bakımı yapacak olan motosiklet kullanıcılarının özellikle dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Ani sıcaklık değişimleri mevcut akünün patlamasına yol açabileceği için sıcaklığın sabit tutulması gerekir.
  • Akünün şarj edildiği ortamdan belli bir süre uzak durulmalıdır. 
  • Akünün sökülme aşamasında öncelikli olarak negatif sonrasında da pozitif kutup başı çıkarılmalıdır. 
  • Kullanım dışı kalan aküler, tekrar kullanılabilmesi için 6 ayda bir düzenli olarak şarj edilmelidir.
  • Aküye gereğinden fazla yükleme yapılmamalıdır. 

 

Kuru Akü Bakımı Nasıl Yapılır? 

Kuru akü kullanılan motorlarda kutup başlarının metal malzemeler kullanılarak üretilmesine bağlı olarak karşılaşılabilecek oksitlenme durumlarına karşı temiz ve sıkı olması ve şarjının düzenli olarak bakım göstergesi aracılığı ile kontrol edilmesi gerekir.

Sulu Akü Bakımı Nasıl Yapılır? 

Sulu akü çeşitlerinde öncelikli olarak su odacıklarının seviye kontrolünün yapılması gerekir. Ayrıca gerekli olan durumlarda su ve asit ilavesi de yapılır. Sulu akü çeşitlerinde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise elektrolit seviyesidir. Elektrolit seviyesinin de belirli aralıklarla ölçülmesi gerekir.

Motosiklet Aküsünün Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Motosiklet aküsünün ömrünü depolama, düşük veya yüksek şarj ve sıcaklık gibi belli başlı faktörler etkiler. Akü ömrünü etkileyen temel unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Aküler uzun süre kullanılmasa dahi 6 ayda bir şarj edilmelidir.
  • Gereğinden düşük ya da yüksek şarj edilmemesi gerekir. 
  • Aküler için genellikle mekân sıcaklığı 20 ya da 25 C olmalıdır. 

Motosiklet Aküsü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Şimdilerin en pratik ulaşım araçlarından olan motosikletlerle ilgili, nasıl şarj edildiği, akünün neden zayıfladığı ya da ömrünün ne kadar olduğu sıkça sorulan sorular arasındadır. Bunlar gibi pek çok sorunun cevabını sayfayı aşağı kaydırarak siz de öğrenebilirsiniz.

Motosiklet Aküsü Nasıl Şarj Edilir?

Motosiklet aküsü; motosiklet akü şarj cihazı ve takviyeyle şarj edilebilir. Şarj cihazı ile şarj etmek genellikle daha uzun soluklu olur. Şarj cihazı ile şarj edilen akülerin dolum süresi de yine markadan markaya değişiklik gösterir. 

Motosiklet Aküsü Neden Zayıflar?

Motosiklet kapatıldıktan sonra, GPS, şarj cihazı ya da park lambası gibi sistemlerin açık unutulması, akünün zayıflamasına neden olur. Motosiklet akünün bittiği nasıl anlaşılır diye merak edenler için de akü üzerinde bulunan gösterge yardımıyla öğrenmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 

Motosiklet Aküsü Kaç Volt ile Şarj Olur?

Bu durum genellikle motosikletin yapısına göre değişiklik gösterir. Örneğin 12 volt akü nasıl şarj edilir diye merak edenler için, 14 volta yakın voltajda şarj etmenin mümkün olduğu söylenebilir. 

Motosiklet Aküsü Kaç Saat Şarj Edilmeli?

Motosiklet kullanıcıları tarafından, “Motosiklet aküsü kaç saatte şarj olur” gibi pek çok soru sorulur. Motosiklet akülerinin modellerine göre şarj süreleri vardır. Genel olarak bakıldığında ise ortalama 8 saat şarj edilmeleri yeterlidir. 

Araba Aküsü ile Motor Aküsü Şarj Edilir Mi?

Araba aküsü motosiklet aküsünden her ne kadar büyük olsa da takviye ile şarj edilebilir. 

Motosiklet Akünün Şarj Olduğunu Nasıl Anlarız?

Akülerin üzerinde genellikle şarj göstergesi bulunur. Akü şarjı tamamen dolduğunda yeşil renk görünür. 

Motosiklet Aküsü Kendi Kendini Şarj Eder Mi?

Akülerde genellikle konjektör sorunu bulunmuyorsa, kendi kendini şarj edebilir. Elektrikli motor aküsü genellikle daha sonra kullanım için de depolama yapabilir. 

Motosiklet Aküsünün Ömrü Ne Kadardır?

Akülerin ömrü her ne kadar satıcılara ve kullanıcılara göre değişse de genellikle 5 ila 10 yıl arası kullanım ömrü bulunur. 

Motosiklet Aküsüne Saf Su Konur Mu?

Saf su seviyesi eksik olan odacıklara, su ilavesi yapılabilir. Motosiklet akü suyu ekleme belirli aralıklarla yapılması gereken önemli bir işlemdir. 

Aküye İçme Suyu Konur Mu?

Normal suyun aküye ilave edilmesi, motor için sakıncalı bir durumdur. 

Motor Aküsü Evde Nasıl Şarj Edilir?

Motosiklet aküsü şarj etme düşünüldüğü kadar zor bir işlem değildir. Aküler için özel olarak tasarlanan şarj cihazları vardır. Evde motosiklet aküsü şarj etme gibi düşüncesi olanlar, şarj cihazını açık havada doğru şekilde terminallere takarak şarj edebilir. 

Üst
Scan the code